Există o deschidere la un ocean vast de energie vitală în corpuL energetic subtil al Barbatului, care este identic cu pântecele la femei. Bărbații nu au un organ fizic asociat cu ea și, totuși, este la fel de importantă pentru capacitățile lor de reproducere și creative. Cultura vestica nu are nici măcar un termen pentru acest centru important.
În medicina tradițională chineză este numit Dan Tian, care este adesea tradus ca „Elixir de câmp” – căci cu siguranță este locul din organism în care este creat elixirul vieții, ”SOMA”. Numele celor trei puncte accupuntura ale Dantianului ne spune foarte mult: „Poarta de origine”, „Marea Qi-ului” și „Poarta de Piatră”.
În hinduism, descoperim că „Hara” este un cuvânt mai degraba pentru „Shiva”, care este de obicei adorat sub forma de „Lingam”. Lingamul este un vechi cuvânt sanscrit pentru penis.
În artele marțiale, Hara sau Dantian este un cunoscut ca fiind centrul puterii unui om, în cazul în care acesta are acces direct la sursă.
Este centrul vital și energetic al corpului său, precum și centrul său de greutate.
În cadrul acestor tradiții este adesea menționată ca fiind o stare de spirit în dezvoltarea caracterului unei persoane.
În punctul „Hara” mintea condiționată nu are loc, pentru că este peste tot, completă și în Uniune cu Universul, fără început și fără sfârșit. Aici mintea se deschide cu ușurință. „Hara” este realizarea adevăratei tale naturi.
Unii practicanți tantrici numesc acest loc „Punctul Sursa”,
Când am fost în India, m-a mirat faptul că unii saddhu, unii yoghini au pântecul foarte mare. Şi-mi spuneam: “Dar aproape că nu mănâncă !…”. Şi de ce Buddha şi alţi înţelepţi sunt reprezentaţi şi ei cu un pântec proeminent ? De fapt, unele pântece indică materialismul, grosolănia, senzualitatea… Dar la Iniţiaţi, ele sunt un semn al puterii, al forţei, al resurselor spirituale acumulate datorită exerciţiilor de respiraţie. Căci aceste exerciţii de respiraţie prelungite dezvoltă pântecul, unde se adună elemente capabile să vindece, să dezagrege tot ce e nociv. Aşadar pântecul poate fi un rezultat al materialismului omului sau spiritualităţii lui. Dacă pe chipul lui citim că nu se gândeşte decât să mănânce, să bea şi să doarmă, evident, burta este un indiciu nu tocmai favorabil ! Dar dacă are calităţi de puritate, clarviziune, inteligenţă, pântecul dovedeşte că are rezerve şi că poate transforma aceste rezerve pentru a-i vindeca pe ceilalţi şi a face multe lucruri pe care cel plăpând, cel slab nu le va putea face, sărmanul ! pentru că nu are resurse. Uitaţi-vă la japonezi.
Unii dintre ei au pântecul imens şi în acelaşi timp multă supleţe, multă forţă, multă inteligenţă. Şi asta pentru că lucrează pentru a dezvolta un centru, centrul Hara, situat la 4 centimetri sub ombilic. Hara înseamnă “pântec” şi de aici vine expresia “a-şi face hara-kiri”, adică a se sinucide perforându-şi pântecul. Pentru înţelepţii japonezi, centrul Hara este centrul vieţii, al echilibrului, centrul universal. Şi atunci când omul, concentrându-se asupra lui, reuşeşte să-l dezvolte, devine neobosit, de neînvins. Activitatea creierului e cea care-i oboseşte pe oameni. Multe anomalii care apar în zilele noastre la occidentali provin din aceea că au rupt echilibrul, adică, în loc să plaseze centrul de gravitaţie, centrul vieţii în Hara, ei îl plasează în creier, care reprezintă periferia fiinţei omeneşti.
Şi atunci, prea multă reflecţie, prea multe griji, prea multă activitate cerebrală – şi omul este dezechilibrat; de aceea, când i se întâmplă să primească şocuri, el nu se poate restabili, pentru că acest centru, care repară tot, nu funcţionează. Dacă ar şti să se concentreze asupra centrului Hara, să-l dezvolte, ar putea să facă eforturi intelectuale fără să se simtă vreodată obosit. Toţi cei care au lucrat asupra centrului Hara se remarcă în viaţă printr-un echilibru extraordinar. Mai târziu va începe să se dezvolte o ştiinţă: cum să lucrezi cu creierul şi cu centrul Hara.
adaptare dupa Mihail Omram Aivanhov
Mențiune
In Yoga Taoistă există practici legate de cultivarea energiei în acest centru și care pot aduce multă vigoare și înrădăcinare, lucru esențial într-o societate cu oameni dezrădăcinați. Într-adevăr trebuie avut grija a se îmbina puterea cu iubirea, fiindca acest centru , pe lângă vitalitate, aduce multă putere. Spre exemplu, un exercițiu de acest gen,de lucru cu HARA, făcut timp de jumătate de oră pe zi, timp de un an, echivaleaza cu practica a 12 ani de arte marțiale,la nivel esențial evident. Beneficiile sunt foarte vizibile, cum ar fi liniște/calm, centrare, forță lăuntrică, intuiție, calm imperturbabil și senzația de invulnerabilitate. Aceste practici fac parte din programe mele personalizate de Ki Coaching.