STEREOGRAMELE- Antrenează-ți creierul

Stereograma reprezintă o imagine tridimensională, tiparită pe hârtie obișnuită, vizibilă fără a necesita utilizarea unor ochelari speciali. În anii ’60, Dr. Bella Julesz a utilizat pentru prima oară calculatorul pentru a crea imagini în trei dimensiuni, realizate prin dispunerea întâmplătoare a unor puncte. Experimentul era destinat studierii percepției umane în profunzime. Deoarece imaginile în puncte nu conțineau și alte informații, cum ar fi culoarea sau forma, Dr. Julesz era sigur că pacientul nu vede nimic altceva decât imaginea în trei dimensiuni. Absolvenții care studiaseră cu Dr. Julesz au descoperit de-a lungul timpului modalități noi și mai bune pentru a crea iluzii din ce în ce mai interesante.

Metoda utilizată pentru vizualizarea stereogramelor este dificil de realizat la început, deoarece necesita defocalizarea privirii. Oamenii sunt obișnuiți să privească focalizat pentru activitățile cotidiene, iar privirea defocalizată pare imposibilă. Există două metode pentru vizualizare: încrucișarea ochilor și privirea paralelă. Încrucișarea ochilor se realizează prin focalizarea privirii într-un punct imaginar situat în linie dreapta între imagine și ochi. Privirea paralelă se realizează prin focalizarea asupra unui punct situat la mare distanță în spatele imaginii. Metoda privirii paralele (mai este numită și privire divergentă) este utilizată mult mai frecvent decât privirea încrucișată, care poate fi mai obositoare pentru unele persoane. Pentru aceasta îți propun să printezi o stereograma oarecare și să o ții la circa 20 cm de ochi. Acum încearcă să privești la depărtare și să ții ochii continuu ca și cum ai privi la depărtare foarte mare. E ca și cum ai privi în gol. Ca și cum privești prin cineva. Așa trebuie să privești prin mijlocul paginii cu stereograma. Nu îți arunca privirea deloc pe pagina, privește “prin” ea ca și cum ai privi la orizont. Uneori ajută dacă faci lucrul acesta în fața unui geam, unde ai câmp deschis și poți să privești la distanță.

Fixează-ți un reper distant și “împietrește” privirea pe reperul acela. Apoi ridică pagina ușor pâna când privirea ta fixată la distanță să pară că trece prin mijlocul paginii. Nu privi deloc pe pagina, trebuie să “privești prin ea” la distanță. Ai voie să clipești, nu ai voie să schimbi direcția privirii. Nu te obosi prea tare, imaginea apare când ești relaxat. O să ai senzația că poți să o prinzi în mână, că poți să ții în mână obiectul pe care îl vezi că apare în imagine. Dacă nu apare imediat, eu îți recomand ședințe de câte 10 minute, apoi pauză.
Efectele utilizării stereogramelor sunt resimțite pe parcursul utilizării lor consecvente. Subiecții utilizatori raportau o îmbunătățire a puterii de concentrare și memorare, a tonusului mental general.

Un alt efect este creșterea încrederii în sine, în capacitatea de reușita. Această deoarece este conștientizat faptul că “utilizând o strategie eficientă (metoda de a privi stereograma) este posibil să reușească ceea ce nu am reușit până în prezent.”

Concluzie 
Ți-am zis și de faptul că poți să visezi mult mai conștient după ce folosești stereogramele?

Am folosit stereograme cu persoane care aveau probleme cu încrederea în sine. Efectul a venit din două direcții. Pe de o parte, neîncrederea apare din cauza unei obișnuințe de a gândi “eu nu pot sa fac”. După ce am explicat cum să priveascș stereogramele, acele persoane au practicat și au început să le vadă. Au învățat o altă strategie mentală ” dacă știu ce să fac, reușesc”. Din cealaltă perspectivă, încrederea în sine a fost amplificată tocmai de funcționarea concomitentă a emisferelor cerebrale dată de exersarea metodei.
Persoane care nu credeau vreodată că vor reuși să vadă acele imagini, după ce le-am arătat cum sa privească, au început să le vadă. Vederea imaginilor apare pentru o secundă, apoi dispare la început. Pe măsura ce exersezi, le poți vedea constant, e ca mersul pe bicicletă. Dacă odată ai reușit, nu mai uiți niciodată. Promit că o să povestesc și alte experimente cu stereograme, dar prima dată să poți să vezi măcar câteva ca să îți dai seama de efecte.

Apropo, cea mai bună utilizare de până acum a stereogramelor a fost în liceu, când în ore le dădeam la profesori să le priveasca în timp ce ei ne dâdeau lucrâri. Culmea, cei care le vedeau nu își mai luau ochii de la stereograme. După două săptămâni în care vizualizezi imaginea tridimensională măcar 10 minute pe zi, o să apară efectele. Primele vor fi cele de eliminare a oboselii mentale, celelalte te las să le descoperi tu, apoi discutam.

Mult succes, astept comentarii despre reusitele sau greutățile întâmpinate și o să te ajut. 

Marius

http://www.nlpmania.ro/invata-cum-isi-folosesc-geniile-creierul/

http://teste.haios.ro/

Teste-de-Atentie-Memorie&title=Test+de+memorie+cu+carti+de+joc

http://flashfabrica.com/f_learning/brain/brain.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *