În zilele noastre, speranța de viață a crescut, însă calitatea vieții se deteriorează în mod progresiv. Trăim într-o lume în care rapiditatea și competivitatea sunt la ordinea zilei. Parcă timpul nu mai e suficient pentru tot ce ne propunem sau pentru ce avem de făcut.
De asemenea și efectele mediului în care trăim ne afectează modul de viață. Separarea de natura, orașele aglomerate și poluate în care trăim; calitatea redusă a aerului, a apei și a alimentelor; poluarea electromagnetică și altele, toate acestea au efecte negative asupra fiziologiei noastre, dar și asupra nivelui nostru psihologic.
Indiferent de vârstă sau de condițiile în care trăim, nivelul de vitalitate este diferit la fiecare dintre noi. Stresul, stilul de viață, bolile ne influențează, precum și acele convingeri sau limitări pe care le avem cu privire la “mersul firesc” al lucrurilor, și anume procesul de îmbătrânire.
În copilărie suntem, în mod spontan, entuziaști și dornici de cunoaștere, creierul este mult mai receptiv la nou, suntem mai curioși, mai puri, mai inocenți. Din păcate, învățăm prea repede să punem convingerile celor adulți mai presus de cunoașterea noastră naturală. Astfel începem să facem pe plac celor din jurul nostru, iar apoi căutam aprobarea lor. Timusul este mai mare, acesta are legătura cu centrul iubirii și cu nivelul de imunitate. Vitalitatea este la maxim la vârsta de 25 de ani, așa cum arată modelul yoghin, atunci când toate chakrele au un optim de energie. La maturitate atitudinea devine cu timpul mai rigidă, entuziasmul scade treptat, precum și dorinta sau încrederea că mai putem realiza ceea ce ne propunem. Lipsa entuziasmului devine un obicei odată cu înaintarea în vârstă. Automat nivelul de vitalitate scade pentru că acesta depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a fi entuziaști, bucuroși sau încântați. O viață monotonă, cu tipare mentale precise este o viață lipsită de vitalitate.
Odată cu vârsta acumulam succese, eșecuri, emoții negative, regrete. Toate acestea vin din interiorul nostru, nu din exterior. Întotdeauna găsim diverse scuze ca să ne justificam acțiunile, dar de fapt stilul nostru de viață are legătura cu starea noastră atât pe plan fizic, cât și emoțional. Schimbarea perspectivei asupra vieții, cu toate aspectele ei, ne poate îndepărta de vechile reguli intrate în rutina.
Dacă vom afla cum să ne folosim de elementele esențiale care ne redau vitalitatea, cum ar fi entuziasmul, imaginația, conștientizarea, flexibilitatea în gândire sau variația în mișcare, atunci am putea descoperi noi posibilități de a trăi viața din plin.
Experimentele oamenilor de știință au demonstrat că mediul și alți factori externi pot schimba modul în care funcționează genele noastre.
Dr. Kazuo Murakami, în cartea sa “Codul Divin al vieții”, susține că modul de gândire pozitiv și atitudinea pe care o abordăm pot activa genele necesare pentru a aduce bucurie și echilibru ăn viața noastră. El numește “gândire genetică” procesul de control al genelor.
Yoga este o sursă de tinerețe și sănătate. Pe plan fizic oferă flexibilitate, suplețe și o mai bună stare de sănătate, iar pe plan spiritual aduce un control emoțional, o putere de concentrare și atenție asupra propriei ființe.
Adevărata frumusețe și tinerețe vine din ființa noastră interioară, nu sunt legate numai de aspectul exterior. Potențialul de tinerețe provine din nivelul de energie, vitalitate și sănătate pe care il avem. De aceea, oricât de agitați sau ocupați suntem, trebuie să ne găsim ritmuri și obiceiuri care să ne echilibreze și să ne armonizeze în interiorul nostru.
Dacă dorim să ne păstrăm nivelul de vitalitate si de sănătate, trebuie să ținem cont de:
Nutriție – corpul, pielea, părul sunt influențate de alimentație. Fiecare aliment are un efect alcalin sau acid asupra organismului, iar PH-ul corpului are un impact asupra frumuseții. O dieta alcalină menține corpul tonifiat, pielea mai luminoasă și părul strălucitor. O dieta acidă duce la pierderea mineralelor , ceea ce se vede într-o piele crăpată sau o îmbătrânire prematură.
Somnul – ajută la eliminarea stresului și la o digestie mai bună. Somnul stimulează secreția hormonului de creștere din organism. Totodată un somn regulat îmbunătățește imunitatea și menține greutatea ideală a corpului. Este important să reușim să respectăm un program stabil de somn.
Alinierea cu natura – ajută la păstrarea nivelului de energie și vitalitate prin respectarea obiceiurilor care vin în concordanță cu bioritmul, cu anotimpurile sau cu ciclurile lunare. Ființa noastră este formată din minte, suflet și corp, toate acestea trebuie să fie în echilibru cu natura și cu ritmurile ei energetice.
Mișcarea – este necesară pentru a avea un tonus bun și gratie naturală. În ceea ce privește frumusetea și tinerețea, Yoga face diferența prin practicarea tehnicilor de respirații, de relaxare și a asanelor pentru întărirea corpului energetic sau aura, precum și detoxifiere.
Frumusețea Spirituală – înseamnă cunoașterea și iubirea de sine și duce la sporirea magnetismului ființei. Frumusețea interioară este cea mai valoroasă frumusețe.
Reflectează la lumea din jurul tău! Meditează! Așa vei ajunge la adevărata frumusețe a sufletului.
Totul va fi mai frumos când armonia vine din interior.