Salutul Soarelui și reîntinerirea

Salutul Soarelui este o succesiune aproape neîntreruptă de 12 mişcări (6 mişcări simple care se reiau apoi în sens invers), repetate de mai multe ori la rând, ce tonifică întreaga musculatura corporală şi face să apară o anumită accelerare dublată de o amplificare armonioasă a respiraţiei şi a ritmului cardiac, fără a provoca însă stări de oboseală sau de pierdere a suflului.

Exercițiul se practică înainte de începerea programului de asane. „Salutul yoghin al Soarelui” este o tehnică simplă de dinamizare amplă şi globala a întregii fiinţe. Practica sa conduce la trezirea şi amplificarea armonioasă a aspectului solar, masculin, yang al fiinţei si deschide poarta către o sănătate perfectă, forţă, armonie, eficienţă şi longevitate.Se repetă de mai multe ori, timp în care musculatura se încălzește, articulațiile se flexibilizează, în felul acesta organismul fiind pregătit pentru executarea celorlalte posturi. De asemenea el poate fi folosit pentru faza de încălzire premergătoare oricărui sport fiind un exercițiu complex în a cărei execuție sunt implicate absolut toate articulațiile și musculatura corpului.
 Este un exercițiu care crește considerabil flexibilitatea coloanei vertebrale, împrumutând prin copiere întinderile pisicii sau ale câinelui -inteligente viețuitoare!- care nu uită niciodată să-și mobilizeze vertebrele și o fac natural și constant pe tot parcursul vieții. Este unul dintre cele mai importante exerciții din practica yoghinilor fiind și cel mai complet.

La ce  ce vârsta putem începe practica lui Surya Namaskara ? 

În practica Salutului Soarelui, vârsta nu are nicio importanță. De exemplu, sunt foarte frecvente cazurile în care persoane în vârstă de peste 60-70 de ani, printre care și femei având mai mulți copii, s-au transformat într-un mod aproape miraculos după numai câteva luni de practică neîntrerupta a lui SURYA NAMASKAR A. Iată în continuare câteva dintre efectele spectaculoase curent obținute la nivel fizic de către persoanele în vârstă , așa cum s-au putut ele constata la ASHRAM-ul lui SWAMI SIVANANDA din RISHIKESH:

-dispariția grăsimii excesive de pe suprafața întregului corp

-reducerea naturală a bombării abdomenului

-digestie mult ameliorată

-încetarea căderii părului

-revenirea culorii naturale a unghiilor

-aspect și culoare mai proaspete ale pielii

-transpirația anterior urât mirositoare devine treptat inodora

Foarte frecvente sunt și cazurile în care se poate constata o uimitoare reîntinerire la persoanele în vârstă care practică cu asiduitate SURYA NAMASKARA.

Datorită maladiilor ce pot fi curărisite radical de practică perseverentă și sistematică a Salutului yoghin al Soarelui amintim: indigestiile, constipația, neregularitățile menstruale, apatia. De asemenea, ajută la combaterea și eliminarea pesimismului și indispoziției prin dinamizarea intensă a aspectului solar (HA) , emisiv , dinamic (YANG) al ființei. Celebrul yoghin BRAHMACHARI afirmă ca SURYA NAMASKARA ne face capabili să înmagazinăm foarte multă energie subtilă ( PRANA ) solara (HA) în ființa, corpul nostru fizic devenind luminos întocmai ca SOARELE.

Ca și Soarele acest exercițiu are doisprezece părți componente. În anumite tratate esoterice YOGA, se arată că de fapt 16 părți din care 12 sunt ușor accesibile. SURYA NAMASKARA care cuprinde 16 mișcări este extrem de dificil din această cauză este realizat cu numai 12 părți. Se mai spune ca cele 16 aspecte ale SOARELUI sunt toate prezente numai atunci când întreaga creație este pe pragul disoluției finale ( PRALAYA) ; De regulă, soarele vizibil nu are decât 12 aspecte distincte.

Beneficiile pe larg ale SALUTULUI SOARELUI

Efecte benefice ale exercițiului

– Tonifică întregul sistem digestiv prin întinderea şi comprimarea succesivă a abdomenului; totodată acest ansamblu de exerciţii masează profund toate viscerele: ficatul, stomacul, splina, intestinele, rinichii, activează digestia şi elimină rapid constipaţia.

– Plămânii sunt profund ventilaţi, iar sângele este oxigenat şi dezintoxicat prin expluzarea rapidă de dioxid de carbon şi alte gaze toxice pe căile respiratorii.

– Intensifică activitatea cardiacă şi astfel circulaţia sanguină este activată în întregul organism.

– Combate hipertensiunea şi palpitaţiile.

– Somnul devine din ce în ce mai profund şi odihnitor iar memoria este mult ameliorată.

– Îndepărtează rapid tensiunile interioare.

– Stimulează şi normalizează activitatea glandelor endocrine, îndeosebi a glandei tiroide datorită mişcărilor de compresiune realizate la nivelul gâtului.

– Fortifică global întregul corp: gâtul, umerii, braţele, încheieturile, degetele, spatele, bazinul, centura abdominală, coapsele, pulpele picioarelor şi gleznele.

– La femei pieptul se dezvoltă normal, devenind sau redevenind ferm şi elastic.

– Stimulează în mod binefăcător activitatea uterului şi a ovarelor, suprimând neregularităţile ciclului menstrual, precum şi durerile specifice conexe cu acesta.

– Modelează în mod ideal corpul, reducând grăsimea în exces din zona abdominală, de pe şolduri, coapse, gât şi bărbie.

– Sporește capacitatea naturală de rezistență în faţa bolilor, prin întărirea sistemului imunitar.

– Este cea mai rapidă metodă pentru crearea şi menţinerea unei stări interioare de spirit mereu tânăr.

Mentiuni Salutul Soarelui are câteva chei majore care conduc cu adevărat la reîntinerire și regenerare. Acest lucru îl puteți afla de la un yoghin care a primit inițierea în acest sens. Altfel poate să devină un simplu complex de exerciții de tip fitness cu multe avantaje evident, însă nu putem vorbi și de reîntinerire.

Contraindicaţii:

Femeile în timpul ciclului menstrual nu vor practica cel puţin în primele două zile. De asemenea, viitoarele mame vor putea practică Salutul Soarelui numai până la începutul celei de-a cincea luni de sarcină, iar, după naştere vor relua gradat. În cazurile de hernie nu este deloc indicată practicarea lui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *