Wu Wei Calea Zeilor

Nu am intenție, eu fac din ocazie intenția mea.

.Bruce Lee: „E ușor să înveți pe cineva să fie îndemânatic, dar e greu să-l înveți să aibă atitudinea corectă de Wu Wei, care poate fi numită „arta luptei fără luptă.”.

„Cunoaște-ți inamicul și cunoaște-te pe tine însuți și în o sută de bătălii nu vei fi niciodată în pericol. Totuși să câștigi 100 de bătălii din 100 nu este cel mai mare lucru. Să-ți învingi inamicul fără luptă, iată adevărata arta.”(Gichin Funakoshi) 

Cei care au auzit de celebrul spadasin Musashi, cel mai mare spadasin al Japoniei, au auzit și cât de abil și versatil putea fi într-o luptă. Odată, se spune că ar fi fost înconjurat de mai multe trupe lângă zidurile unui castel. Evident, că părea să nu aibă nici o soartă de izbândă. Singurul lucru accesibil lui, în acel moment, era capitularea. Dar acest lucru nu îi stătea în fire acestui samurai care, culmea spre sfidarea nobilimii, provenea mai mult de la țara. Însă, cu toate acestea, dovedea calități supraomenești, demne de un semizeu. Cum era de așteptat firii lui, acesta a intrat într-o luptă pe viață și pe moarte cu trupele de samurai trimise de seniorul acelui district. Om după om, samurai după samurai era secerat sub tăițul sabiei lui MUSASHI si toate acestea în pofida faptului că au fost trimiși cei mai buni luptători. Cu timpul s-a lăsat și seara, un bun aliat pentru MUSASHI. Musashi a ieșit cu bine din această luptă și s-a făcut nevăzut, lăsând în urmă un morman de cadavre. Căpetenia trupelor s-a întors umilit la castel. Când seniorul a întrebat căpetenia cum de a fost posibil acest lucru, acesta i-a răspuns că nu înțelege. Pur și simplu aveau senzația că se luptă cu un uragan care îi mătura. Ba mai mult, pe tot timpul luptei a tot încercat să-i identifice stilul de luptă pentru a-l putea contracara foarte usor. Însă își dădea seama că Musashi, practic, nu avea un stil de luptă, de aici și greutatea de a-l învinge.

Musashi practica Starea de Wu Wei, el nu s-a indentificat cu un stil anume, ci cu toate IN ACELAȘI TIMP. Cert este că el își păstra mereu mintea liberă.
Starea de Wu Wei poate fi corelata si cu naturalețea.

Odată, într-un interviu, Bruce Lee a fost întrebat de un reporter în ce constă stilul lui care se numea Jet kune do. Bruce Lee i-a răspuns că derivă din aptitudinea de a reacționa într-o maniera naturala în fața unei adversități sau provocări, fără să fi nevoit să știi un stil anume. Reporterul a zis că nu înțelege. În acel moment Bruce Lee îi aruncă portofelul pe care reporterul îl prinde instinctiv. Atunci Bruce Lee a zâmbit si i-a spus – Ți-a trebuit un stil anume pentru a prinde portofelul ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *