Principalele Meridiane Energetice

Ce sunt meridianele din Medicina Tradițională Chineză?

Medicina Tradițională Chineză descrie 12 meridiane principale și 8 meridiane extraordinare.

Cele 12 meridiane principale formează un complex de trasee și circuite energetice, în conexiune cu organele interne (inima, plămâni, rinichi, ficat, splină, intestin subțire, intestin gros, vezica urinară, vezica biliară, stomac, pericard) și trei focare – care grupează toate organele interne, împărțite pe 3 porțiuni: inferior, mijlociu și superior.

Atunci când prin cele 12 meridiane energia curge liber și este într-o cantitate suficientă, organismul se menține în paramentrii optimi de funcționare și este prevenită apariția bolilor și a dezechilibrelor.

4 din cele 8 meridiane extraordinare sunt foarte importante în practicile interne (iar celelate 4 reprezintă perechea lor):

Chong Mai – denumit simbolic “marea celor 12 meridiane” deoarece la acest nivel se deschid toate cele 12 meridiane

Ren Mai – sau “canalul de concepție” este în legătură cu regenerarea, iar la femei, în mod deosebit, cu ciclul menstrual și sarcina

Du Mai – sau “canalul guvernor” este în legătură cu creativitatea, claritatea, concentrarea mentală

Dai Mai – sau “meridianul centură” face legatura între cele 3 extrameridiane, dar și între cele 12 meridiane principale

Între cele două structuri de meridiane există o permanentă legătură și are loc un anumit schimb. Putem să comparăm cele 8 extrameridiane cu niște mări de energie, iar cele 12 meridiane principale cu niște râuri sau fluvii.

In cadrul cursului ‘KI Yoga’ vom aprofunda exercitii speciale pe meridiane. Practicile de Ki Yoga ajută la trezirea corpului și ne redau vitalitatea, optimismul și speranța

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *